Recensământul populației și locuințelor 2024

A început etapa de actualizare a hărții digitale a locuințelor și clădirilor cuprinse în Recensământul populației și locuințelor 2024

Captură de ecran 2024-04-05 161029.png

Biroul Național de Statistică informează că, în perioada 1-7 aprilie vor fi realizate lucrările de actualizare a hărților și listare a locuințelor cuprinse în Recensământul populației și locuințelor 2024. Aceasta constituie una dintre activitățile cheie de implementare a Recensământului, realizată cu deplasarea personalului temporar de recensământ în teren.

În cadrul acestei activități recenzorii vor efectua vizita preliminară în teren pentru a se familiariza cu limitele sectoarelor de recensământ atribuite și pentru a realiza actualizarea hărții și listarea locuințelor. Scopul principal al acestei activități este verificarea și actualizarea listei tuturor clădirilor și intrărilor acestora de pe hartă și formarea listelor locuințelor.

La modul practic recenzorul va verifica în teren limitele sectoarelor de recensământ atribuite; va parcurge pe jos fiecare stradă de pe harta predefinită a sectorului de recensământ și va verifica dacă pe hartă se regăsesc toate clădirile de locuit, dacă unele clădiri prezente pe harta sectorului de recensământ nu mai există în teren (au fost demolate, au fost adăugate anterior eronat etc.) sau au apărut noi clădiri construite care trebuie adăugate, și dacă în clădirile nerezidențiale, precum și în spațiile colective de locuit din cadrul sectorului de recensământ, există spații de locuit în care locuiesc persoane care trebuie recenzate.

Informațiile vor fi introduse în aplicația de interviu instalată pe tabletă, care include și un modul de management al hărții sectorului de recensământ care, pe lângă imaginea de satelit, oferă lista clădirilor și intrărilor marcate pe hartă. De asemenea, aplicația dispune de funcționalități de mărire/micșorare și de navigare pe hartă (pan & zoom).

Totodată, în perioada desfășurării activității de actualizare a hărții digitale recenzorul va sesiza supervizorul despre situațiile specifice întâlnite în teren.

Activitatea de actualizare a hărții și listare a locuințelor precedă activitatea de colectare a datelor în teren de către recenzori care se va desfășura în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024.

Informăm că, în lucrările de actualizare a hărții și listare a locuințelor vor fi antrenați circa 3 800 de recenzori și 560 de supervizori. Mai multe detalii privind Recensământul populației și locuințelor 2024 pot fi accesate la adresa: https://statistica.gov.md/RPL2024.

Notăm că, pe parcursul ultimilor ani Biroul Național de Statistică (BNS) a desfășurat mai multe instruiri pentru operatorii de teren, supervizori și controlori privind actualizarea hărților digitale care servesc drept bază pentru activitățile de sectorizare în procesul pregătirilor pentru Recensământul populației și locuințelor 2024, cât și în cadrul cercetărilor statistice selective și exhaustive pe care le desfășoară BNS.